Παγωτό Γάλακτος, Παγωτό ή Παγωμένο Γλύκισμα? Εσύ αποφασίζεις…

Posted by almaicecream 17/06/2015 0 Comment(s) ALMA Προτάσεις Απόλαυσης,Ποιότητα - Πιστοποιήσεις,

έχρι τώρα ο διαχωρισμός ήταν Παγωτό ή Παγωμένο Γλύκισμα?.
 
Με βάση τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών (άρθρο 137) το Παγωτό επιτρεπόταν να παρασκευάζεται με λιπαρά μόνο ζωικής προέλευσης δηλαδή λιπαρά που προέρχονταν από γάλα (νωπό, συμπυκνωμένο, αφυδατωμένο), κρέμα γάλακτος και βούτυρο γάλακτος.
 
Όταν χρησιμοποιούνταν λιπαρά άλλης προέλευσης, όπως φυτικά λιπαρά (πχ υδρογονωμένα λάδια και λίπη), το προϊόν χαρακτηριζόταν Παγωμένο Γλύκισμα.
 
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η διατροφική αξία του παγωτού είναι πολύ μεγαλύτερη από του παγωμένου γλυκίσματος..
 
Όμως η νομοθεσία άλλαξε. Αναθεωρήθηκε με την απόφαση 369/2011 του ΑΧΣ η εθνική νομοθεσία για το παγωτό και η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1390 Β΄/27.04.2012). Έτσι στον Νέο Κώδικα Τροφίμων το «παγωτό» μετονομάστηκε σε «Παγωτό Γάλακτος», ενώ το «Παγωμένο Γλύκισμα» μετονομάστηκε σε «Παγωτό».
 
Μην ψάχνετε λοιπόν πλέον το χαρακτηρισμό Παγωμένο Γλύκισμα όταν διαβάζετε μια ετικέτα για να δείτε τι πραγματικά αγοράζετε.
 
Πρέπει να διαβάζετε ολόκληρη την ετικέτα και να βλέπετε τι περιέχει, γιατί η λέξη παγωτό πλέον μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως.
 
Αν και δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούμε στους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η αλλαγή (ο καθένας μπορεί να καταλάβει), είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι ο καταναλωτής οφείλει να είναι ενημερωμένος και να αποφασίζει ο ίδιος τι πρόκειται να καταναλώσει.
 
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
 
1. Το προιόν μας είναι παγωτό γάλακτος, με πλούσια γεύση και συμπαγής υφή.
 
2. Τα παγωτά γρανίτες και τα παγωτά φρούτου παρασκευάζονται από φυσικά φρούτα, πουρέδες φυσικών φρούτων και συμπυκνωμένους χυμούς φυσικών φρούτων. ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΧΡΩΜΑΤΑ
 
3. τα παγωτίνια είναι με παγωτό γάλακτος και η επικάλυψη πραγματική σοκολάτα